Jdi na obsah Jdi na menu

Queer As Folk (US)

21. 11. 2010

 Queer As Folk je skvělý americký seriál. Tedy musíme přiznat, že původ má seriál v Británii, ovšem americká verze získala více úspěchu.

 

 

 

queerasfolk102.jpg

 

 

 

A o čem že to je?

Jedná se skupinu přátel z gay komunity a jejich osudy. Prožijete s nimi pět řad plných různých problémů: homofóbní rodiče či naopak příliš gaye milující matka, drogy, nevěry, návraty, ale hlavně přátelství, sex a láska, kterými je tento seriál napěchován.

A teď k postavám. Seriálu rozhodně dominuje netradiční pár Brian/Justin, jejichž setkáním vlastně celá tahle šou začíná. Dále je tu Brianův nejlepší kamarád Michael s poněkud ztřeštěnou, ale milující matkou Debbie a jejím HIV pozitivním bratrem Vicem. Noci v Babylonu se samozřejmě neobejdou bez Emmetta, který se nestydí dávat svou orientaci najevo, a trochu ušlápnutého účetního Teda. Jejich partu pak doplňuje ještě lesbický pár Melanie a Lindsay, které společně vychovávají jejich syna Guse.

 

 

queer_as_folk_wp0005-250x187.jpg

 

 

Jak už jsem zmíňila, vše započíná setkáním Briana a Justina. Brian je přitažlivý a zkušený devětadvaceti-letý muž, odmítající závazky ke komukoli a čemukoli. Naproti tomu Justinovi je pouhých sedmnáct let, navštěvuje soukromou střední školu a právě tuto noc vyráží poprvé do části Pittsburghu, zvané Liberty Avenue. Jakmile ho Brian uvidí, je mu jasné, čím si zpříjemní noc a s radostí se ujímá Justinova zasvěcování do tajů nového světa. Co ovšem Brian ještě netuší je, že jim tahle noc naprosto změní životy a že s Justinem to nebude obvyklé "na jednu noc". Ta malá stíhačka (ačkoliv Brian to nepřizná ani sám sobě, natož Justinovi) si totiž dokáže naprosto podmanit celé jeho srdce a dokázat tak, že i Brian Kinney má nějaké city a dokáže milovat. To si ale povětšinu času musí člověk sám domýšlet, protože Brian Kinney je prostě arogatní, manipulativní a bez srdce... nebo to aspoň předstírá před ostatními. Pravdou je, že Brian je psychologicky velmi složitá osobnost a vůbec není takový, jakým se dělá. V seriálu je (alespoň pro mě i když myslím, že i pro většinu ostatních)  rozhodně jedničkou, jak kvůli svému charakteru, tak i díky skvělému věrohodnému podání herce Galea Harolda, bez něhož by Brian nebyl Brian.

A teď jednotlivě:

 

galeharold-s1-00.jpg

Brian Kinney (Gale Harold)

Brianovi je na začátku 29 let. Pracuje v reklamě, což mu přináší úspěch a nemalé peníze. Rozhodně není typ na vážné vztahy (nebo si to tedy myslí, dokud nepotká Justina ). Každou noc s někým jiným, nejlépe několikrát. S rodinou se příliš nevídá a ani se mu nemůžeme divit, když je otec , který z něj jen tahá peníze, matka skoro až fanaticky pobožná alkoholička a sestra hysterka, jejíž děti jsou pěkní spratci. Nejspíš to bylo právě jeho "rodinné zázemí", co z něho udělalo člověka, jakým je. Ale i přes všechny své chyby, ze kterých ho ostatní viní, je Brian v nitru hodný a stará se o lidi, na kterých mu záleží a snaží se splnit jejich sny a potřeby třeba i na úkor vlastního štěstí.

Brianův představitel Gale Harold u nás bohužel není příliš znám a je to velká škoda. Tento skvělý herec hraje především v méně známých dramatech, žádné holywoodské trháky. Do povědomí českých diváků ale vstoupil menší rolí Jacksona Bradocka v páté řadě seriálu Zoufalé manželky. V současnosti hraje ve fantasy seriálu pro teenagery Secret Circle.

 

randy_harrison.sized.jpg

Justin Taylor (Randy Harrison)

Justinovi je sedmnáct let, je umělecky nadaný a jeho nejlepší a asi jedinou kamarádkou je spolužačka Daphne. Je nevinný a nezkušený, tedy do chvíle, kdy potká Briana. Díky Brianovi poznává, že skutečný svět není úplně růžový. Zamiluje se do Briana od první chvíle, ale on se ho naopak snaží zbavit. Jenže Justin se nedá odradit a nakonec si ho (skoro) každý z Brianova okolí, včetně Briana, oblíbí. Justin žije s mladší sestrou a svými rodiči, kteří nejsou zjištěním pravdy o Justinově orientaci příliš nadšeni. Justin má dva sny: uměleckou školu a srdce Briana Kinneyho a za obojím si tvrdě jde...

 

michael.jpg

Michael Novotny (Hal Sparks)

Michael je Brianův nejlepší kamarád již od školy a po celou tu dobu je do něj také zamilovaný a ve všem ho slepě následuje. Brian ovšem jeho city neopětuje a Michael pro něj bude navždy jen kamarád, i když je, jak sám říká, jediný člověk, kterého bude kdy milovat. O svém otci Michael ví pouze to, co mu řekla jeho matka Debbie: že to byl hrdina, který zemřel ve válce. Debbie však funguje za oba rodiče a Michael se nemusí bát o její nezájem. Naopak - občas by byl rád, kdyby se zajímala trochu méně. Kolik matek také chodí do gaybarů? Přesto však svoji rodinu miluje a nedá na ni dopustit. Další Michaelovou láskou jsou komiksy a to hlavně Kapitán Astro. Michael je občas trochu dětinský a hysterický, ale přesto má dobré srdce a upřímně - život vedle Briana není zrovna jednoduchý...

Herce jste mohli spatřit v menší roli Zoltána ve filmu Hele vole, kde mám káru.

 

emmett.jpg

Emmett Honeycutt (Peter Paige)

Emmett je... prostě Emmett . Občas trochu ztřeštěný, někdo by řekl zženštilý, ale velmi laskavý kluk z venkova, který vyrůstal s hromadou sourozenců a odsuzujícího vidláckého okolí, takže se musel naučit o sebe postarat. Velice rád nosí extravagantní oblečení a rozhodně ho nepřehlédnete...

Jeho představitel Peter Paige se blýskl například v jednom díle seriálu Will a Grace, kde hrál imigračního úředníka, nebo v šesté řadě seriálu Sběratelé kostí (Bones). Také natočil vlastní film Říkej mi strýčku (Say Uncle).

 

ted.jpg

Ted Schmidt (Scott Lowell)

Ted, povoláním účetní, je z party nejstarší a také nejusedlejší. Stále hledá toho pravého, neexistující ideál. V seriálu projde mnoha fázemi seberealizace a nevyhnou se mu ani problémy. Jeho osudem pořádně zamíchá mladíček Blake...

Scott Lowell se také objevil v šesté řadě seriálu Sběratelé kostí (Bones) a to jako odborník přes nohy, jehož práci haněla hlavní hrdinka Temperence.

 

 

 

lindsay.jpg

Lindsay Peterson (Thea Gill)

Lindsay je Brianova kamarádka z vysoké a asi jediný jeho heterosexuální zážitek. Pochází z bohaté rodiny a její rodiče nejsou s její sexuální orientací úplně smíření. Je učitelkou a později pracovnicí umělecké galerie, sama také maluje. Už několik let žije se svojí partnerkou Melanií a hned v prvním díle se ocitneme u narození jejich dítě, jehož otcem je Brian.

 

 

mel.jpg

Melanie Marcus (Michelle Clunie)

Je židovská právnička a partnerka Lindsay. S Brianem se nesnáší a jeho společnost, Lindsay tolik vítaná, je pro ní utrpením, protože ví, že kde je Brian Kinney, bývají potíže.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Queer As Folk

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

anlupa - queer as folk

1. 9. 2013 22:25

Nejlepší seriál....dá se na něj dívat stále dokola...:-)

life-in-fairytale - Najlepší seriál

9. 7. 2012 9:52

Tento seriál milujem :) a Brian a Justin, oni sú jednoducho neprekonateľní