Jdi na obsah Jdi na menu

Pán času (Doctor Who)

16. 8. 2011

 Doctor Who je anglický sci-fi seriál z produkce BBC. První díl byl vysílán roku 1963 a tak je seriál zapsán i Guinnessově knize rekordů jako nejdéle vysílaný sci-fi seriál.

the_tardis_whoohoo.jpg

Hlavním hrdinou je Doktor z planety Gallifrey, poslední z Pánů času, kteří byli zničeni v Časové válce s Daleky. Doktor cestuje časem a prostorem ve své lodi Tardis. Ta na sebe mohla brát jakoukoli podobu, aby zapadla do času, v němž se zrovna nachází, ale po poškození zůstává v podobě modré policejní budky z padesátých let. Doktor cestuje většinou se společnicí. Občas používá jméno John Smith.

Po delší přestávce se seriál vrátil roku 2005 a od té doby pokračuje dodnes. Toto novější pokračování má na svědomí Steven Moffat (seriál Sherlock) a Russell T. Davies, který se později odpojil k Torchwoodu. Jako hosté se zde objevují nejen herci, jmenujme alespoň Billa Nighe, Simona Pegga či Michaela Gambona, ale iscénáristé, například Richard Curtis (Láska nebeská, Piráti na vlnách) či Neil Gaiman (Hvězdný prach, Koralína), a dokonce i zpěvačka Kylie Minogue.

Seriál má dva spin-offy (tedy seriály, které na něj navazují) a to poněkud temnější Torchwood - viz. článek v sekci Seriály, kde je hlavním protagonistou charismatický kapitán Jack Harkness, s nímž se poprvé setkáváme v první sérii; druhým je The Sarah Jane´s Adventures, který je spíše pro mladší publikum.

 přehled Doktorů

 doctors.jpg

Změna herců ztvárňujících Doktora je nápaditě vyřešena tím, že Doktor v případě, že je smrtelně raněn, regeneruje a změní tak svou tvář. První řada seriálu z roku 2005 tak začíná s devátou podobou Doktora v podání herce Christophera Ecclestona (na obrázku třetí z prava). Desátým Doktorem se stal David Tennant (druhý vpravo) , který účinkoval v druhé až čtvrté řadě, a zatím poslední je od páté řady Matt Smith (první z prava).

 

Společníci: (MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!!!)

rose.jpg

 

Rose Tyler (Billie Piper)

Seznámí se s Doktorem, když pracuje v obchodě, v němž obživnou zdejší figuríny. Doktor jí zachrání a poté mu dělá doprovod, ačkoli její matka není z Doktora příliš nadšená.

S Rose se setkáváme do druhé série, na jejímž konci je s matkou uvězněna v jiné dimenzi.

 

 

 

Martha Jones (Freema Agyeman)

snn2704tva_280_719111a.jpg

Martha se objevuje v prvním díle třetí řady, kdy je jako studentka medicíny unesena  i s celou nemocnicí na Měsíc. Po Doktorově záchraně se k němu přidává. Po hrůzách, která ona a její rodina prožijí, se na konci třetí řady rozhodne Doktora opustit a zůstat s rodinou. Dalším z důvodů je, že Doktora miluje, ten však má srdce zlomené zmizením Rose a její city neopětuje.

 

 

 

 

 

 

tumblr_lllsxbnwc21qc8pwb.jpg

 Donna Noble (Catherine Tate)

Donnu Doktor zachrání ve vánočním speciálu mezi druhou a třetí řadou. Donna však otřesena mimozemskými hrůzami, odmítá dělat Doktorovi společnost.

Jejich cesty se však zkříží ještě jednou a to na začátku čtvrté řady, a tentokrát je již Donna rozhodnutá s Doktorem cestovat. Nicméně po událostech na konci čtvrté řady, je Doktor nucen vymazat jí veškeré vzpomínky na jejich dobrodružství a nechat ji doma a zůstává opět sám.

 

Amy Pond (Karen Gillan)

karen-gillan.jpg

S Amy se stejně jako s novým Doktorem setkáváme na počátku páté řady. Tehdy jako malá holčička poznává Doktora, který právě prošel proměnou. Doktor však musí odletět, ale slibuje, že se vrátí do pěti minut. Jenže omylem se nevrátí za pět minut, ale za dvanáct let. Amy je již dospělá a po Doktorově záchraně se k němu přidává.

 

 

 

 

 

250px-jack1.jpg

 Kapitán Jack Harkness (John Barrowman)

 Od devátého dílu do konce první řady s Doktorem cestuje i kapitán Jack Harkness, bývalý agent Časové agentury z 51. století. Na konci třináctého dílu umírá, ale je vzkříšen a od té doby je nesmrtelný. Zůstává však opuštěn v budoucnosti a zpět do minulosti se musí proskákat pomocí agentského náramku. Poté se znovu setkají v jedenáctém díle třetí řady, kdy Doktor "tankuje" v Cardiffu a Jack naskočí na Tardis (jeho zmizení vidíme i na přelomu první a druhé řady Torchwoodu) - doufá, že mu Doktor pomůže s jeho nesmrtelností. Doktor však neví a vykládá Jacka zpět v Cardiffu, aby pokračoval v práci Torchwoodu. Znovu se setkají na konci čtvrté řady.

 

rory_williams.jpg

Rory Williams (Arthur Darvill)

Rory je přítelem Amy v době, kdy se podruhé v jejím životě objevuje Doktor. Amy ho nechává na zemi a odlétá s Doktorem. Později se ale Rory stává stálou postavou a společníkem Doktora spolu s Amy.

 

 

 

 

professor-river-song.medium.jpg

River Song (Alex Kingston)

River se poprvé objevuje v dvojepizodě ve čtvrté sérii s desátým Doktorem. Jedná se o tajemnou profesorku archeologie, která umí zacházet se zbraněmi a často utíká z vězení. Tvrdí, že zná Doktora, zná dokonce jeho pravé jméno. Jak Doktor zjišťuje, setkávají se napříč časem - River zná Doktora z minulosti, kdežto on ji teprve poznává. Teprve časem se postupně odhalují tajemství, která River skrývá.

River umírá ihned v této dvojepizodě, její minulé já se však znovu objevuje po boku Doktorovi jedenácté podoby.

 

Další postavy:

mickey_smith_journeys_end1.jpg

 

Mickey Smith

Kamarád Rose Tyler občas vypomůže Doktorovi a Rose. Později dobrovolně zůstává v jiné dimenzi. Na konci čtvrté série se však opět vrací do "normálního" světa.


as-sarah-jane-w450.jpg

 

 

Sarah Jane Smith 

Bývalá Doktorova společnice ze 70. let. Setkáme se s ní v několika dílech a dostává také svůj vlastní spin-off seriál.

 

160x120_face_of_boe.jpg

 

Tvář z Boe

Tajemná bytost, jejíž věk není znám, ale povídá se, že existuje již miliardy let a je nejstarším stvořením ve vesmíru. Teprve na konci třetí řady je její tajemství prozrazeno.

 

dalek.jpg

Dalekové

Dalekové jsou úhlavním nepřítelem Pánů času. Měli být zničeni v Časové válce, ale několik jich přežilo a snaží se vyhladit ostatní rasy. Sami Dálekové jsou schováni uvnitř téměř nezničitelného brnění z dalekania. Jejich "Vyhladit (Exterminade)" je ze seriálu proslulé.

 

img1.jpg

Kyberlidé

Dříve obyčejní lidé, kteří byli "upgradováni", tedy zbaveni emocí a vloženi do jakýchsi kovových obleků.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář